SORT FIRA DE TARDOR I MOSTRA DE L’OVELLA XISQUETA

07-11-2015

Des de l’any 2005 també té lloc la singular mostra d’ovelles de la raça xisqueta, una raça que prové de l’Ovis aries ibericus, formant part de les races del tronc ibèric, amb l’Ojalada i la Montesina, entre d’altres. És una varietat ovina molt antiga, que ha evolucionat poc, i que es manté en un alt grau de puresa, ja que ha estat força aïllada geogràficament (la zona de la vall Fosca i la vall de Manyanet, al Pallars Jussà, es consideren com a bressol de l’origen de la raça) gràcies a la seva capacitat per subsistir en condicions ambientals extremes, amb escassos recursos vegetals, no assequibles per a altres varietats ovines. És autòctona de Catalunya i es distribueix principalment a les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça, al Pirineu i Prepirineu, però també hi ha alguns ramats al sud de Lleida i a la província d’Osca.

Es tracta d’una raça rústica, d’aspecte resistent i molt activa, amb bona aptitud reproductiva. El perfil nasal és convex, més pronunciat en els mascles, brevilini i eumètric o elipomètric. Esquelet fort i aspecte robust. El cap és petit, proporcionat amb el cos. Les orelles són de mida mitjana-petita, horitzontals i lleugerament enlairades. Els ulls són vius, amb iris intensament foscos. Té els llavis grossos i el nas pigmentat. Generalment no presenten banyes, si bé de vegades els mascles les tenen en espiral oberta. El coll és curt i fort, sense barbelleres ni mamil·les. La pell està molt adherida al coll. El cos és ample, robust i curt, amb costelles arquejades. La cua és relativament curta, arribant com a mínim a mig metatars. Les extremitats estan ben aplomades, curtes, fortes i musculades, amb peülles molt fortes, petites i resistents. La pell és gruixuda i sense plecs, amb pel suau, fi i brillant. Les mucoses estan pigmentades. La capa és de color blanc, amb pigmentació centrífuga negre, a vegades residual. Presenten coloració negre a l’orella (de vegades només a la punta), òrbita ocular, part distal de les extremitats i zona genital.

El velló és blanc uniforme, s’estén per coll i tronc, deixant descoberts el cap, el ventre i part distal de les extremitats. La llana és entrefina. Es manté difícilment la integritat del velló a causa de les condicions del medi de pastura. El pes viu de l’animal adult serà de 30-35 kg per a les femelles i 40-45 kg per als mascles.

Tornar a les actualitats

Avinguda de Lleida, 11
25610 OS DE BALAGUER · La Noguera (Lleida)
T. 973 43 80 98 · M. 635 479 694
info@molidelpau.cat