FIRA SANT ERMENGOL - LA SEU D´URGELL 20 I 21 D´OCTUBRE DE 2018

Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /usr/home/molidelpau.cat/library/Zend/Locale/Format.php on line 782 Deprecated: iconv_set_encoding(): Use of iconv.internal_encoding is deprecated in /usr/home/molidelpau.cat/library/Zend/Locale/Format.php on line 1048 20-10-2018

 

La Seu d’Urgell acollirà enguany una nova edició de la Fira de Sant Ermengol, en el marc del qual la Fira de Formatges Artesans del Pirineu celebrarà el seu 24è aniversari. La mostra s’ha consolidat i ha donat nom a la ciutat com a plataforma de promoció, difusió i projecció exterior dels formatges elaborats al Pirineu.
 
A la fira també hi trobem diversos espais monogràfics que mostren les fortaleses del territori: la mostra ramadera, la fira d’artesania del Pirineu, l’espai tast-km0, els Encants dels Canonges, l’autofira, la fira de productes ecològics del Pirineu, etc.
 
La Fira ambulant s’ubica als carrers de l’Eixample de la Seu, amb més de 2000 metres de parades de tot tipus de productes: moda, sabates, parament de la llar, roba interior,… així mateix, al carrer major s’ubicaran tot de productes alimentaris. En total hi ha 300 parades.
 
 
 
HISTÒRIA DE LA FIRA DE SANT ERMENGOL

L’any 1048 se cita per primera vegada la fira de la Seu d’Urgell, considerada la primera fira documentada a la península Ibèrica. En aquell moment, la fira se celebrava per la Marededéu d’Agost i tenia un retorn per Sant Miquel de Setembre. La ubicació de la ciutat, al mig del Pirineu i en un important nus de comunicacions, és fonamental per entendre aquest dinamisme econòmic en el segle XI. Ja uns anys abans de la fira es troba documentat també el mercat de la ciutat.

No sabem en quin moment es va començar a celebrar la fira per Tots Sants. L’any 1370, per evitar la coincidència de dates amb la de Puigcerdà, que també començava per Tots Sants, el rei Pere el Cerimoniós va autoritzar que la fira de la Seu s’iniciés per Sant Simó i Sant Judes, el 27 d’octubre, una data i una denominació que s’acabarien consolidant.

L’ interès per mantenir i promoure les fires es va mantenir durant segles. El 1452 el rei Alfons el Magnànim va concedir un privilegi per a fer la fira dos cops l’any, per una durada de vuit dies, després de Pasqua i després de Sant Joan respectivament. Més endavant, a les Corts de Montó de 1542, es va obtenir un nou privilegi de l’Emperador Carles per celebrar dues fires durant vuit dies cada una, una per Carnestoltes i una altra novament per Sant Simó i Sant Judes.

Sembla que durant segles es van mantenir les dues fires, a la primavera i a la tardor. El 1862, la nova fira de bestiar que se celebrava el primer diumenge de Quaresma es va traslladar al cap del Passeig en lloc del Firal, ja que era un lloc més cèntric, tot i que el 1915 es va acordar celebrar-la novament al Firal. En tot cas, la fira de tardor es va mantenir, i la proximitat de les dates va fer que es conegués amb el nom de Fira de Sant Ermengol, patró del bisbat, la festivitat del qual se celebra el 3 de novembre. La dita popular manté viva aquesta denominació: “Per Sant Ermengol, la fira es mou!”.

El progressiu canvi econòmic de l’entorn urgellenc, amb un pes cada cop més clar del sector terciari en substitució del tradicional sector agrari i ramader, va provocar un canvi important en la concepció de la fira a finals del segle XX. Sense deixar de costat un notable pes de la venda ambulant, l’any 1995 es va celebrar la I Fira de Formatges Artesans del Pirineu. Una iniciativa i un format, amb concursos, venda i degustació, que s’ha consolidat extraordinàriament i ha convertit la Fira de Sant Ermengol en un referent per al món del formatge artesà del nostre país.

 

Tornar a les actualitats

Avinguda de Lleida, 11
25610 OS DE BALAGUER · La Noguera (Lleida)
T. 973 43 80 98 · M. 635 479 694
info@molidelpau.cat